Campanya per reduir el plàstic d’un sol ús a l’Estartit

Campanya resudu zeroL’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha engegat una campanya per reduir el plàstic d’un sol ús al municipi. Aquesta iniciativa es desenvoluparà fins el mes de març i pretén fomentar l’ús de bosses reutilitzables, els tàpers i la compra a granel en el comerç local. També es vol sensibilitzar la ciutadania en general sobre la problemàtica dels plàstics i envasos i la prevenció de residus

La campanya compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya i el Departament d´Acció climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, amb una subvenció de 18.910,07 euros. En el marc d’aquesta campanya es portaran a terme diferents accions de sensibilització adreçades a establiments, ciutadania i escoles.

Xerrades i sensibilització

Cartell de la xerrada 'Residu zero' de l'Estartit

En el cas de l’Estartit, s’ha programat una xerrada el 16 de Gener a la Biblioteca Mar de Llibres a càrrec d’Esther Peñarrubia sota el títol: ‘Estils de vida, residu zero’.

També una campanya informativa als comerços locals. Un equip d’educació ambiental farà visites per donar a conèixer la normativa sobre l´ús de bosses de plàstic i pautes per reduir residus, principalment plàstics i fomentar la venda a granel. S´entregaran bosses de cotó de la campanya per repartir entre la clientela.

Així mateix, es farà una campanya informativa ciutadana amb un punt informatiu el dia 23 de novembre al mercat setmanal de l’Estartit. En aquest punt informatiu es donarà informació sobre residus, pautes per a reduir residus plàstics i es regalaran kits per a la compra amb bossa de cotó reutilitzable i taper per la compra a granel.

Normativa europea i estatal 

La compra és un dels moments clau per poder evitar molts residus, i especialment els envasos i embolcalls. En aquest sentit, triar productes a granel i utilitzar carmanyoles o bosses reutilitzables és una bona manera de fer-ho.

A molts comerços encara es lliuren moltes bosses petites que es fan servir per a la compra de fruites, verdures, carn, peix, embotits, etc. Aquestes es lliuren gratuïtament, a diferència de les bosses amb nanses, de venda obligada des de l’1 de juliol de 2018 amb l’entrada en vigor del Reial Decret 293/2018 del 18 de maig sobre reducció del consum de bosses de plàstic amb nanses. S’ha de tenir en compte que des de l´1 de gener de 2021, d´acord amb el mateix Reial Decret es prohibeix el lliurament de les bosses de plàstic lleugeres i molt lleugeres que s´ofereixen als consumidors, en els punts de venda de béns o productes, la venda online i lliurament a domicili.

Abans del 31 de desembre de 2024, segons la Directiva Europea 94/62/CE d’envasos i residus d´envasos s´hauran d´establir règims sobre responsabilitats ampliades dels productors d´envasos comercials i industrials, que donarà pas a noves obligacions sobre el precepte de qui contamina paga, de forma que els productors hauran de garantir la correcta recollida i tractament de residus d´envasos i complir amb les taxes de reciclatge exigides.