Torroella de Montgrí i l’Estartit disposen d’un pla per eradicar els històrics problemes d’inundabilitat a la plana

Les propostes es basen en criteris de sostenibilitat que garanteixen la compatibilitat de l’activitat agrícola i la conservació dels ecosistemes aquàtics.

L’Institut d’Ecologia Aquàtica de la Universitat de Girona ha elaborat un pla per controlar la inundabilitat a la conca del rec Vell-Ter Vell, l’àmbit del qual s’inclou dins del municipi de Torroella de Montgrí. En el treball, dirigit pel doctor Xavier Quintana, es defineixen directrius i actuacions per a una gestió global de les habituals inundacions que es produeixen a la plana, des de la captació a la resclosa d’Ullà, fins a la llacuna de Ter Vell.

Les propostes es basen en criteris de sostenibilitat que garanteixen la compatibilitat de l’activitat agrícola i la conservació dels ecosistemes aquàtics.

L’Ajuntament optarà a algun programa europeu (FEDER o LIFE) per poder tirar endavant algunes de les mesures proposades.

La idea del pla és canviar l’actual model de drenatge, que es fonamenta en buidar ràpidament l’aigua quan plou. Es pretén alentir i retenir l’aigua a la capçalera, als vessants del Montgrí, per fer que arribi més lentament a les llacunes receptores. D’aquesta manera s’incrementaria la capacitat de drenatge a banda i banda de la carretera de l’Estartit. També es retindrien nutrients, la qual cosa serviria per millorar l’estat ecològic de les llacunes receptores.

El regidor de Món Rural, Genís Pigem, posa en valor, a més, que aquest pla, a banda de mitigar els efectes de les inundacions, té d’altres importantíssims beneficis associats, com són la recuperació d’aiguamolls mediterranis temporanis, uns hàbitats en regressió i especialment protegits. També contribueix d’una manera molt efectiva a l’adaptació del municipi al canvi climàtic.
El pla també proposa adequar el Rec Vell i Rec del Molí per a funcions ambientals, fent que portessin aigua tot l’any i recuperar superfícies d’inundació com a closes. A més, es vol promoure la recuperació de conreus que no es treballen perquè acostumen a inundar-se i no són rendibles. Per aconseguir-ho, es cercaran subvencions compensin les pèrdues en cas que estiguin treballats.

El pla s’ha desenvolupat en el marc del projecte d’especialització i competitivitat territorial PECT Girona: Regió Sensible a l’Aigua, una ambiciosa iniciativa finançada amb recursos europeus que pretén convertir el Baix Ter en un territori de referència en la gestió eficient dels recursos hídrics, la bona qualitat de les aigües i les infraestructures sostenibles.

Font de la noticia: Nota de Premsa de l’Ajuntament de Torroella