Homenatge a l’observador meteorològic Josep Pascual

El dissabte dia 14 de maig a les 11 h s’inaugurarà una placa en reconeixement a Pascual a l’estació meteorològica del passeig Marítim de l’Estartit.

L’estartidenc Josep Pascual (1950) ha destacat per la seva passió per la meteorologia des que era un infant. Enginyer agrícola, topògraf de professió, és conegut en l’àmbit del temps a Catalunya per la seva tasca voluntària i perseverant de recollir dades de la temperatura del mar i altres variables vinculades a la Mediterrània durant gairebé cinquanta anys, unes dades úniques que els científics valoren molt positivament i que han ajudat tant al Servei Meteorològic de Catalunya com per diverses investigacions científiques. Tant és així, que la NASA, l’any 2020, va dedicar un article al seu blog on remarcava la rellevància dels arxius com els de Pascual.  També la Universitat de Girona ha volgut, aquest passat mes de març, dedicar un reconeixement a l’estartidenc durant la jornada “Aigua i emergència climàtica a les comarques gironines: reptes i solucions”.

Des de l’any 1973 Pascual mesura la temperatura a una milla de la costa i a diferents profunditats, i en la dècada dels noranta hi va dumar altres variables com el nivell del mar o la salinitat.