L’APEU de l’Estartit es posa en marxa amb la primera de les taules de treball

Primera sessió de treball de l'APEU Estartit L’Àrea de Promoció Econòmica Urbana (APEU) de l’Estartit ha començat a caminar amb la primera de les taules de treball aquest dimecres al matí amb la participació d’una vintena de persones dels sectors turístics i comercial del poble.

En aquesta primera sessió  s’ha parlat sobre l’activitat econòmica del comerç i les mesures per a millorar la innovació, la competitivitat i l’atractiu dels comerços de l’Estartit.

La sessió ha estat dinamitzada pel consultor de Focalizza, Oriol Cesena. Aquesta consultoria especialitzada en comerç i desenvolupament local és l’empresa que va contractar l’AFOMTUR per fer l’estudi de viabilitat de l’APEU de l’Estartit i l’encarregada de dinamitzar el procés.

Sessions com la d’aquest dimecres al matí han de servir per definir els termes en el que es desenvoluparà el projecte. La següent serà el dimarts 1 d’octubre de 09 h a 10 h a l’EMD. En aquesta segona sessió es debatrà sobre l’espai comercial urbà i quines millores s’hi poden fer en elements com la senyalització, neteja o seguretat entre d’altres.

La tercera sessió s’ha convocat pel dijous 10 d’octubre de 09 h a 10 h amb la dinamització comercial al centre del debat. En aquesta tercera sessió es parlarà de com millorar el dinamisme comercial dels carrers de l’Estartit.

Què és un APEU

Una Àrea de Promoció Econòmica Urbana (APEU) és una zona geogràfica delimitada i contínua on el teixit comercial urbà i l’administració local treballen, de manera conjunta, per promoure i dinamitzar aquesta zona. Ho fan a través de la creació d’una entitat publicoprivada.  Aquesta, s’encarrega de la gestió d’aquesta àrea seguint un projecte a cinc anys vista votat pels comerços que formen part d’aquesta àrea.

Aquesta figura té una gran implantació en països com el Canadà o el Regne Unit. Allà, les dades avalen el seu funcionament i on els actors implicats l’han anat renovant.

A Catalunya està regulat des del 2020 a través d’una llei de la Generalitat i una trentena de municipis, entre els quals Girona, Figueres o Berga, estan treballant per impulsar-lo.

Dinamització comercial en un context de canvis

La creació d’una APEU ha de permetre la dinamització comercial i econòmica del poble en un context de canvi del perfil del consumidor, pèrdua de fidelitat d’aquest, irrupció de la tecnologia amb compra amb mobilitat i a temps real, burocràcia i una oferta que sovint supera la demanda.

L’element diferenciador d’un APEU respecte a una Associació de Comerciants, és que en cas que aquesta votació surti afirmativa, tots els establiments comercials de la zona que delimita hauran de contribuir amb una quota obligatòria.

Accions complementàries a les de l’administració local

Les accions de l’APEU són complementàries i no han de substituir les polítiques públiques de l’administració local.

Una APEU pot actuar per exemple en matèria d’embelliment de l’espai urbà, façanes, formació, millora comercial, projectes de dinamització econòmica, campanyes de màrqueting, reforç de la seguretat o neteja de l’entorn o informació comercial entre d’altres.


NOTÍCIES RELACIONADES