Els primiers vestigis
Les primeres notícies de l’Estartit van aparèixer al segle XVII, quan ja havia disminuït l’activitat de la pirateria turca i berberesca sobre les costes catalanes i fins a mitjans del segle XX el seu desenvolupament va estar vinculat a l’activitat marítima. El seu port va permetre la sortida per mar dels productes del municipi, com el blat, l’arròs, el vi i l’aiguardent, amb destinació a grans mercats com el de Barcelona. Més recentment ha sorgit un moviment independentista per tal que l’Estartit esdevingués municipi independent, però després de llargs processos administratius i judicials no han prosperat.
Entorn geogràfic
L’Estartit és dominat geogràficament per les planures empordaneses i el darrer tram del riu Ter: els aiguamolls de la Gola i el Ter Petit a les que es deu bona part de les sorres fines que formen les platges de la badia de Pals. També destaca en aquest entorn el conjunt de masos fortificats que guarneixen l’espai entre Torroella i l’Estartit (Torre Martina, Torre Gran, Mas Ral, Torre Quintaneta…), molts visibles des de la carretera a GI-645 Igualment dominant és la sobtada elevació del massís del Montgrí amb els dos propers i distingibles cims de la Torre Moratxa i Rocamaura. És a sobre d’aquest altiplà que hi ha l’abandonada base LORAN.
Activitats econòmiques
Tot i que el port manté una modesta activitat pesquera, molts dels punts d’amarratge corresponen a embarcacions lúdiques, bé siguin de particulars o comercials. Pel que fa al poblament l’Estartit sofrí un important canvi a la segona meitat del segle XX, construint-s’hi diversos hotels i apartaments d’estiueig, com a altres parts de la Costa Brava. Molts dels comerços estan destinats a cobrir les necessitats d’aquesta “població de temporada”. Són destacables també l’important desenvolupament de càmpings propers o fins i tot dins del mateix nucli de l’Estartit, per la qual cosa el tipus de turisme que allotja l’Estartit presenta un perfil més familiar que en altres punts turístics. Tot i aquest bolcament de la població a les activitats turístiques encara es mantenen les activitats agrícoles i ramaderes.
Independentisme estartidenc
Una part de la població de L’Estartit defensa la separació d’aquest respecte a Torroella de Montgrí argumentant la situació geogràfica (L’Estartit està bastant separat de Torroella). També es posa d’argument el fet que l’ajuntament no pensa amb aquesta part del poble.
Aquest independentisme queda marcat en el partit polític L’Estartit Som Tots (L’EST), antigament anomenat L’Estartit Independent (LEI). Aquest partit defensa l’independentisme estartidenc als plens municipals. En les eleccions municipals del 2011 L’EST va aconseguir 3 escons, guanyant-ne 1 més respecte a les eleccions del 2007, en què encara es presentava el partit LEI i hi va aconseguir 2 escons.
L’Entitat Municipal Descentralitzada de l’Estartit (EMD) es va crear el 22 de juliol de 2014 per acord del Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya. Es tancava així, un llarg procediment administratiu que es va iniciar el març de 2002 amb la creació de la comissió d’estudi i creació de l’EMD, sorgida de l’acord entre totes les forces polítiques municipals.
El 7 de febrer de 2015 es va constituir formalment l’Entitat Municipal Descentralitzada de l’Estartit, amb la creació de la Comissió Gestora i l’elecció de la presidència, càrrec que ocupà la fins llavors presidenta del Consell Municipal de l’Estartit, l’estartidenca Sílvia Comas (LEST).
L’EMD va substituir el Consell Municipal de l’Estartit, un ens de desconcentració administrativa que havia desenvolupant la seva tasca des del 2002, però que no tenia personalitat jurídica pròpia.
El 13 de juny de 2015 es va celebrar la sessió de constitució de l’EMD de l’Estartit, sorgida ja, de les eleccions locals del 24 de maig de 2015.